top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıFrêg

Dünyada Enerji Sakızı ve Ülkemizde Karşılığı

Öncelikle enerji sakızının tarihi ile başlayalım


•Wikipedia'da enerji sakızı şu şekilde tanımlanır:

“Enerji sakızı, insanlar üzerinde uyarıcı etkisi olabilen bir sakız türüdür. Enerji sakızı, belirli bir miktarda kafein ve fiziksel ve zihinsel performans üzerinde olumlu etkisi olan bir dizi başka bileşen içerir.


•Enerji Sakızlarının çıkış yeri, aslen Amerika kökenlidir. Enerji Sakızı başlangıçta, askeriye için geliştirildi. Çiğnemenin bilişsel faydaları uzun zamandır biliniyordu, ancak kafeinle olan bağlantı 1998'e kadar hiç kurulmamıştı.


•1998 yılında, WalterReed Ordu Araştırma Enstitüsü'nde araştırma fizyoloğu olan Gary Kamimori, incelenen ordunun çoğunluğunun "savaş için etkisiz" olduğunu ilan ettiği bir çalışma üzerinde çalışıyordu. Bu, 48 saat uykusuz kaldıktan sonra vücudun farkında olmadan kapanmaya başlamasıyla ilgiliydi. Birkaç çalışma sayesinde, kafeinin askerlerin daha uyanık olmasına, daha iyi performans göstermesine ve 68 saat uyanık kalmasına yardımcı olduğunu buldu! Tek sorun, klasik yöntemlerle tüketilen kafeinin etkisini göstermesinin çok uzun sürmesiydi.


•1999'da ABD ordusu 1 milyon dolar yatırım yaptı ve Ron Ream adlı en ünlü sakız bilim adamını getirdi. Ron Ream, "Wrigley's" adlı en büyük ve tanınmış sakız şirketi için çalıştı. Ron, kafeinli sakız fikrini ortaya attı. Yüksek dozda kafeinle dolu bir sakız geliştirmeye başladılar. Etkisi akıllara durgunluk veriyordu! Kafein vücuda hızla emildi ve askerler açık bir fark hissettiler. Bu, enerji sakızının başlangıcıydı!


•Enerji sakızı fonksiyonel sakızdır. Enerji sakızının temeli kafeindir. Enerji sakızındaki kafein, çiğnendikçe ağız mukozası, dil altı ve diş etleri yoluyla doğrudan kana emilir ve bu diğer enerji veren ürünlere göre çok daha hızlı bir etki sağlar. Amerikan ordusu 1999 yılından beri askerlerine kafeinli enerji sakızı vermekte.

24 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page